lørdag den 9. juni 2012

Fur Bryghus: Ale (for Kvickly)

Der er noget fundamentalt sympatisk ved et bryggeri, der kalder sit øl for ... øl. Nu er det en nord-/vestjysk vane at underdrive, og det gælder også på det notorisk beskedne bryghus Fur på den ligeledes benævnte limfjordsø. Faktisk så meget, at jeg nok konsekvent har fravalgt at smage deres øl - det er så 'understated', at man helt mister interessen.

Nå, men det sympatiske er så, at de kalder tingene det, de er. En påskebryg er således en ... påskebryg. Kun 'flipper' de lidt ud med et navn som Renæssance, der er en brown ale. Alle andre øl i deres sortiment ser ud til at hedde det, de er. Selv Steam Beer og Barley Wine, der jo også er ganske bestemte øltyper, omend i den mere eksotiske del af skalaen...

Til Kvicklys ølfestival har Fur altså lavet en øl. Og da det er en overgæret, engelsk inspireret, er det således en ale. Og det hedder den så. Ikke så meget pis.

Farven er lys rav, skummet beige med en flot krone. Duften er tørret og moden frugt, rosiner, nødder, ranker af tørrede sommerblomster - men netop tørrede; det er kun en anelse. Understated, men bestemt tilstede. I smagen er der noter af karamel sammen med de tørrede frugter. Lidt klistret i mundvigene. En let bitterhed. På etiketten anbefaler de selv øllet til lyst kød og fisk. Jo, hvis det er noget, der har smag i sig selv. Øllet er bestemt en smagssætter, så det skal ikke være for 'fesent', det, der skal spises til. Gode oste uden alt for meget ammoniak i duft og smag kan også gå.

En dejlig øl, god til en aften med regn i luften og 15 grader, selvom de kalder det sommer. Så glider hverdagen alligevel ned. Ikke så mange dikkedarer. Ikke så meget pis.

Fur Bryghus: Ale (for Kvickly): 8/10 på Qvistgaards ØLometer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar