tirsdag den 22. januar 2013

Smagenoter: Stensbogaard Bryghus: India Pale Ale, Nørrebro Bryghus: La Granja Stout, Mikkeller The Bar (forvarsel)

Stensbogaard Bryghus: India Pale Ale

Roses den, der roses bør.

Jeg har været kritisk overfor Stensbogaard Bryghus. Deres øl har indtil nu været middelmådig og uinspirerende. Jeg havde derfor ikke høje forventninger til deres India Pale Ale, et pilsnerfarvet bryg med næsten helt vidt og meget flot skum. Men hold da op, hvor er dét en dejlig øl! Stor duft med masser af citrus, fyrrenåle og rosmarin. Flot bitterhed i smagen, der er lige præcist snerpet nok til et løftet øjenbryn, og lige præcist rund nok til ikke at ødelægge nydelsen af de 5 bitter- og aromahumler, de skriver, der er i. Sådan skal en IPA skæres. Ikke mere snak. Drik!

Stensbogaard Bryghus: India Pale Ale: 10/10 på Qvistgaards ØLometer. Så var de 170 kr. for fire øl alligevel ikke helt spildt...

----

Nørrebro Bryghus: La Granja Stout

En på mange måder bemærkelsesværdig øl. For det første er det en 60 cl. flaske. Så de har skullet skaffe en helt ny flasketype til huse for at kunne lave øllen. For det andet, er det en stout med kaffe i.

Jeg har en mistanke om, hvad der er sket: en kedelig onsdag har bryggersvendene præsenteret en stout for brygmesteren selv, en stout, som brygmesteren ikke kunne beskrive som andet end vandet og kedelig. Svendene har fået et drag over nakken, og er blevet sendt tilbage til mæskekaret med lyden af "DET' EN OMMER" rungende i ørerne. Mens bryggersvendene så har siddet over deres kaffekopper og vendt og drejet opskriften, er en af dem kommet til at vælte sin kop med kold og kedelig kaffe ned i kanden med stout.

"Hvordan mon dét smager," siger en af svendene og skænker op. Godt, bliver de enige om, men der mangler noget - et anstrøg af klasse, kvalitet. "Hvad med la Granja?" spørger én. " Det skulle være en god kaffe!" Og iværk sætter de uden som sådan at ændre på stoutopskriften, men nu med en ualmindeligt lækker tår kaffe ned i suppedasen, formentlig ret sent i processen, da den smager ganske meget igennem.

Det er med andre ord en øl, hvor den underliggende stout er lige præcist tynd og kedelig nok til ikke at byde kaffen på egentlig konkurrence, men hvor den samtidig er mørk og maltet nok i tonerne til at kunne bære kaffen frem til ganen. Og kaffen? Den er bare god. Rund, brændt, sød og skarp på samme tid. Jeg har ikke noget imod at drikke kold kaffe, hvis der er tale om kvalitet, og det er der helt sikkert her!

Nørrebro Bryghus: La Granja Stout: 10/10 på Qvistgaards ØLometer.

----

Mikkeller The Bar

Man skal på Mikkeller. Jeps. Nu kommer jeg normalt ikke meget ud, og der skulle også en god kollega til at lokke. Men jo, man skal på Mikkeller! Jeg har ikke glædet mig så meget, siden jeg skulle smage Bøgedal No. 300...

En rapport derfra vil følge på et tidspunkt, når jeg har fået alle sansers brug tilbage...

2 kommentarer:

 1. Hej Qvistgaard,

  Håber du overlevede turen til Mikkeller?

  Jeg ville egentlig bare gøre opmærksom på et forum, der for nyligt at oprettet på facebook, der hedder 'Danske Ølbloggere'. Du skal være hjertelig velkommen til at melde dig ind

  https://www.facebook.com/groups/436006183139225/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kasper

   Tak for din omsorg; jo, jeg overlevede - læs evt. mere om det i det kommende blogindlæg. Men jeg anvender ikke Facebook, så derfor vil jeg blot ønske jer god vind med gruppen.

   Mvh, Claus

   Slet