fredag den 19. oktober 2012

Pladderballe Bryghus: Sokkeøl

Ja-jo - noget med julesokken og så julemanden, der kommer og putter en øl i - og så er det en sokkeøl. Tøhøøø...

Never mind - sæsonens første juleøl skal i glasset, og hvor bedre at starte, end med øl fra Svaneke, der som bekendt har overtaget licensen fra Føniks til at brygge Pladderballe Bryghus' aftapninger.

Af flasken fremgår, at der er tale om en stærk pilsner - konkret 5,7 % vol. - og dertil er der sat stjerneanis. Point for ikke at lave underlig øl, som visse bryggerier har det med at gøre op til netop jul (og denne jul bliver  højst sandsynligt ingen undtagelse).

Etiketten prydes af, hvad jeg vil gætte på, er Martin Bo Petersen, der i flg. pladderballebryghus.dk er idémanden bag bryghuset. Point til Martin for en sjov idé. De har så ikke helt fået sokkeøllen med på hjemmesiden - alene så vidt, jeg kan se i det Facebook-feed, der er indlejret. Nå, der er jo også længe til jul...

Farven er mørk rav, skummet beige og af den type, der ret hurtigt fiser af.

Duften er lakrids - det er selvfølgelig anisen. Men der er også andre ting, som er lidt utraditionelle i en juleøl: jeg er sikker på, jeg kan identificere citrusnoter fra humlen, også lidt friskbagt brød. Men anisen er nu ret dominerende.

Øllen gør en perlende frisk entré i munden. Lige i starten kan man smage malten i form af en god skorpe fra et friskbagt grovbrød - ikke noget gær eller dej her. Lakridsen fylder derefter mundhulen. Det er den, der er hovedhistorien her. Det er en let drikkelig øl med lidt kant af syre og sprit. Den vil med sikkerhed gøre sig godt til de første ombæringer på julebordet - sild, sylte, leverpostej, som den vil udgøre et godt modspil til - mens den nok kommer lidt til kort overfor de tungere sager som flæskesteg og andet stegemad. Derimod ville jeg ikke være bleg for at servere den til Gamle Ole med løg og sky!

Pladderballe Bryghus: Sokkeøl: 8/10 på Qvistgaards ØLometer. Den er, hvad den giver sig ud for at være: en stærk øl med anis. Tak for det. Men den er ikke lige så formfuldendt som f.eks. Classic'en.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar