onsdag den 17. oktober 2012

Smagenoter: Vestfyn: Willemoes 200 år, Skovlyst: Ahornbryg, Rise: Hertug Hans No. 5

Bryggeriet Vestfyn: Willemoes 200 år, 6,5 % vol.

Man vil muligvis erindre sig mine bryderier med Willemoes Porter forleden. Men samtidig også min begejstring for Vestfyns Red Pale Ale for længere tid siden. Så derfor var det med forventninger i fuldstændig vildrede, at jeg satte mig til Willemoes 200 år. Bryggeriet beskriver selv udmærket øllen på deres hjemmeside her: http://www.bryggerietvestfyen.dk/products-page/willemoes/willemoes-200-ar/, og jeg kan tilslutte mig det meste.

Farve: Mørk rav. Skum: Beige - det kan godt være, de har brugt pilsnermalt, men skummet er som på en overgæret øl...

Duft: Friske græsser - helt klart en velhumlet øl. Der ligger dog en dyb bas-tone af malt. Lidt dejagtig, brødskorpe, men også appelsinskal, rosmarin. Det er en skarp duft, der river i næsen, selvom øllen 'kun' holder de 6,5 % vol.

Smag: Mørk. Maltet. God bitterhed langs tungen. Humlerne er ikke markante i smagen - de har udspillet deres rolle som duftsættere. Mest bitter chokolade, læder, tobaksrøg, lidt cigaraske.

Øllen er mørkere, mere stoutagtig i smagen, end man forventer i duften - den er lidt ude af balance, men bestemt et besøg værd.

Bryggeriet Vestfyn: Willemoes 200 år: 8/10 på Qvistgaards ØLometer.

---

Bryggeriet Skovlyst: Ahornbryg Forårsbock, 5,5 % vol.

Jeg mindes, det er sket for mig før, at Skovlysts øl eftergærer i flasken. Resultatet er, at de vil ud! Og at de kan have en ret dej/gær-agtig duft de første par minutter. Man skal bare lade øllen stå i glasset indtil det er dampet af - men så risikerer man altså også, at gode citrusnoter fra humlerne ryger med...

Der er her tale om en "lager" eller "stærk pilsner", som de selv omtaler den. Den holder dog kun relativt beskedne 5,5 % vol.

Farve: Rav. Skum: Knækket hvid med mange små bobler, men der er som forventeligt ikke tale om noget 'fast' skum.

Duft: Surt og gæragtigt til at starte med. Men derefter en frisk sødme, noget sommer og saftevand. Efterhånden kommer der lidt træ i duften. Om det er ahorn skal jeg ikke kunne sige - jeg havde ikke lige en frisk skive ved hånden...

Maltmixet i flasken er interessant: byg, hvede, rug og karamel. Hveden var ikke styg og rugen var ikke tung, så hvilken rolle de to malte spillede, ved jeg ikke helt. Smagen er nemlig mest lidt sødlig - dog ikke vammel. Ahornen er tilsat i form af sirup, og den er det ikke så svært at identificere, men om det er sirup på ahorn eller på noget andet, kan jeg ikke lige afgøre.

Øllen vil være fortrinelig til en skarp sild, der kan trænge til noget udglatning. Eller som en 'stand alone' dessert. Den smager godt, men mangler lidt mere karakter fra f.eks. rugmalten.

Bryggeriet Skovlyst: Ahornbryg Forårsbock: 8/10 på Qvistgaards ØLometer

---

Rise Bryggeri: Ærø - Hertug Hans No. 5 Valnød, 7 % vol.

Den fik vi en del den sommer. Gode venner havde for Guderne må vide hvilket år bosat sig i nogle uger på den underskønne Ærø, og de var flinke til at holde øllen kold og forsyningslinjerne åbne i de alt for få dage, vi besøgte dem...

De drak gerne en Hertug Hans No. 5, og "skik følge eller ø fly", som jeg antager, de siger på de kanter. Men hvem sætter ikke også gerne gane til noget så lækkert som en undergæret bock med valnødesirup??

Der er som sagt tale om en undergæret bock (det er strengt taget unødvendigt at påpege, at den er undergæret, idet det ligger i betegnelsen 'bock', men altså - for de uindviede ...), brygget på karamelmalt, pilsnermalt og sortmalt. Dette sidste havde jeg ikke mødt før, så lidt research var på sin plads:

"Sort malt er hårdt ristet bygmalt [...]. Sortmalt giver en sort farve og tør smag. Malten bruges fortrinvsis i porter og stout, men anvendes også i andre øltyper såsom schwarzbier, dunkles og mørke bockøl." (Se selv: http://www.glocalbeer.dk/encyklopaedi/malt/sortmalt.htm).


Og til ovenstående er der så sat valnødeekstrakt i form af en sirup og Goldings humle.

Farve: Mørk rav. Skum: Flygtigt pilsnerskum.

Duft: Kraftig valnød. Stor sødme. Men også en vild lyksalighedsfølelse, der må stamme fra rigelige mængder af humlens euforiserende stoffer, der går lige i dårekisten! "Fri humle til folket!" Nåh nej - det ER jo lovligt...

Smag: Igen stor sødme fra valnødesirupen. Men også en kant - det er også nødvendigt for at balancere sødmen. Måske kommer kanten fra de 7 % vol., selvom øllen ikke smager sprittet.

Det er en speciel øl. Den har sin helt egen niche. Rigtigt god til grillmad, sommeraftner med stjerneklare nætter - eller en vintergryde; på den måde er det en rigtig all-rounder. Men det er en øl, der vil dele vandene mellem dem, der elsker den, og dem, der ikke kan lide den, og så er den ret éntonig. Valnød. Stort.

Rise Bryggeri: Ærø - Hertug Hans No. 5 Valnød: 9/10 på Qvistgaards ØLometer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar