lørdag den 20. oktober 2012

Nanoq Beer Greenland: Sedna Brown Ale

Nogle vil huske, at jeg var ret vild med Nanoq Beer's Pale Ale. Som tidligere annonceret kommer turen nu til en anden af deres aftapninger - med indlandsis. Denne gang Brown Ale'n, der er opkaldt efter selveste havets Moder, Sedna.

Wikipedias danske udgave kan man læse, at "Sedna er inuitternes lunefulde havgudinde, og opretholdelse af et godt forhold til hende er i følge inuitternes mytologiske overleveringer med til at øge mulighederne for en god fangst." Dernæst følger en grufuld beretning om, hvordan hun blev gudinde - noget med et par ret alvorlige fadersvigt... Det er ikke for sarte sjæle - så er du advaret!

Om Sedna i flaskeform er lunefuld - efter beretningen at dømme fuldt forståeligt - vil nu vise sig. Farven på øllet er til den lyse side for en brown ale - ikke meget mørkere end en classic. Derimod er skummet flot beige med god holdbarhed og en flot blanding af små og store bobler, der kun brydes ganske langsomt.

Mens jeg hældte op kom der et dejligt strejf af noget humlet. Lidt citrus, noget frugt eller bær - bare et strejf. Desværre er der ikke meget tilbage heraf, når man stikker snuden i glasset. Duften er rar - bestemt - og til og med til den humlede side med lidt krydderurter, frisk tobak, læder, chokolade. En fint komponeret duft - den er bare meget svar. Lidt ligesom at lytte til en smuk sonet, der bare er skruet for langt ned.

Af en brown ale at være, har øllen en udmærket bitterhed - den entréer langs tænderne og tager så plads som en prikken på tungen. Dette følges af en sødlig, fudgeagtig smag, der utvivlsomt stammer fra noget karamelmalt. Man kan godt finde noter af tobak, træ og læder i smagen også - især hvis man ilter øllet i munden (pas på med at gøre det, når der er ukyndige tilstede - det ser tåbeligt ud!).

Det er en dejlig øl. Men den er ikke fremragende - der er for lidt, der som sådan rager op i billedet. Men den har en skarphed, som mange brown ales mangler, og tak for det. Det er en hyggeøl, f.eks. til lidt god tobak efter middagen. Den må ikke drikkes til noget, der er kraftigt i smagen - så dør den helt. Behandel den nænsomt, og den vil stryge dig med hårene. Ikke lunefuld, ikke oprørsk som Sedna, havets Moder. Slet ikke.

Nanoq Beer Greenland: Sedna Brown Ale: 8/10 på Qvistgaards ØLometer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar