fredag den 21. september 2012

Ørbæk: IPA

Forleden havde jeg en god ven på besøg, og til lejligheden havde jeg købt lidt godt ind fra ølhylderne. Han er ikke til tunge, kraftige og stærke øl, så valget faldt på Refsvindinges Ale no. 16, Rise Bryggeris Hertug Hans no. 5 Valnød, som vi drak rigtigt mange af på Ærø i sommers, og så Ørbæks IPA. De to førstnævnte vil jeg skrive lidt om senere, men først Ørbæks lækre sag...

Ørbæk skriver, at de har produceret den i engelsk stil. Nuvel, Ale, Pale Ale og India Pale Ale i sine mange afskygninger stammer ganske rigtigt fra England, hvor de mere ekstreme og stærkere Extra, Imperial og hvad de nu ellers hedder IPA'er stammer fra USA. Men jeg må sige, at dette er en øl med frugt, syre og kompleksitet, der helt kan måle sig med de bedste West Coast IPA'er fra 'over dammen' - lige ind i hjertet af humleland...

Øllet er lyst, næsten pilsnergult, mens skummet, der er næsten helt hvidt, står med en rigtigt flot, høj krone med mange små og noget færre store bobler. Det bliver hængende længe og falder rigtigt fint ned i glasset. Duften, der dog fortager sig lidt vel hurtigt - men de er jo flygtige, disse æteriske olier - er rigtigt harmonisk og klassisk: fyrenåle, fersken og abrikos, rosmarin og timian, læder. På alle måder klassisk.

Allerede på tungen rammer bitterheden - nærmest som små bobler. Derefter fortsætter en flot citrusnote ned midt i på tungen og ude langs tænderne. Fyrenålene fra duften fortsætter ind i munden på en meget, meget lækker måde. Krydderurterne dominerer over frugten i smagen. Der er en bastanthed som i en lammeconfit med masser af timian. Det er en madøl forstået som at øllen i sig selv er et måltid. Skal man servere den til noget, kan det være kylling med rigeligt med paprika (som vi faktisk fik til).

Til sidst er der en sjov snært af skumfidus på tungen... Tænk, at der kan være så meget umpfh i en øl på bare 5% vol. Hold-da-op hvor er den god!

Ørbæk: IPA: 10/10 på Qvistgaards ØLometer!

Beklager rodet i baggrunden - jeg er ikke
helt på plads endnu...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar