søndag den 16. december 2012

Hornbeer: Julegris(k)

Der er mange grunde til at holde af Hornbeer. Hvad enten man er enige med dem eller ej. Hvad jeg så tilfældigvis er... Blandt andet kan man altid glæde sig over Gunhilds morsomme etiketter. Dernæst er der altid  interessant læsestof på flaskerne - i dette tilfælde endnu en bredside til de danske banker. Og så er der jo øllet. Omend det ikke altid har fået topkarakter her i spalten, har det altid været en spændende oplevelse!

Jeg holder meget af folk, der tør sige magten midt imod. Og da magten - i form af Spar Nord - prøvede at lukke munden på brygger Rasmussen, viste ølverdenen stor opbakning til bryggeren - og retsvæsenet udviste rettidig omhu og fik lukket munden på bankfolkene i stedet. Nu er brygger Rasmussen ikke en mand, der holder sig for god til at træde i et åbent sår, så derfor skal årets vel mest øllede måned, julemåneden, naturligvis også have besøg af gris(k)en.

Julegris(k)en er en doppelbock, og dermed en kraftig fætter på over 7 % vol. Interessant er det i øvrigt, at doppelbocken - som den mildere fætter bocken - stammer fra klostre i Sydtyskland, hvor den kraftigt maltede doppel fungerede som 'flydende brød' for munkene i fastetiden. Hvis de har hældt mange af disse 7 %'s bamser indenbords på tom mave, har de jo været pivstive hele fasten! Jeg gad godt se nogle af de illuminerede håndskrifter, der er blevet fremstillet i dén periode...

Der er tale om en relativt lys væske, ikke meget mørkere end classic, med et relativt mørkt skum. Det, der først rammer en i næsen, er chokolade - ikke en særlig mørk, eller bitter chokolade, men heller ikke lys. Snuser jeg til flasken, kan jeg godt fornemme lidt korn og græs, men når først øllet er hældt op, er det kun chokoladen tilbage. Efter en stund dæmpes chokoladeduften dog til fordel for noget mere maltsirup-agtigt.

Smagen er ikke særlig kompleks. Den er brødagtig med en snært af græs, igen chokolade og så en del maltsirup. Fornemmelsen er, at det er en sød øl, men alkoholstyrken gør, at den ikke bliver vammel, end ikke ved stuetemperatur, som jeg helst drikker min øl ved. Efter lidt tid i glasset får øllen en større kompleksitet i smagsbilledet - noget mere korn og brød, måske lidt krydderier som kanel og kardemomme, men som de skriver på flasken: den er krydret nænsomt - og det må man sige ja til. Der er ikke noget brunkageorgie her.

Det ville være synd at drikke øllen til alt for stærke retter, men til et stykke sylte med sennep og rødbede vil den gå fint. Også til risengrød, tror jeg, den kan bruges, men pas lidt på med at servere sødt til sødt. Jeg tror, en steg eller en and vil være for meget for den at løfte. Derimod kunne det være et godt match at sætte den sammen med nogle oste, så længe, de ikke er alt for mugne og alt for gamle.

Hornbeer: Julegris(k): 8/10 på Qvistgaards ØLometer. En dejlig øl, der lægger sig fint ind i rækken af julebocker på det danske marked, men som til gengæld ikke rigtigt skiller sig ud heller - på andet end etiketten og de markante holdninger, naturligvis!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar