søndag den 2. december 2012

Ørbæk: Jingle Bells Julebryg

Man vil muligvis erindre, at jeg var lidt mellemfornøjet over Ørbæks Santa C Ale. Lidt for tynd, selvom den ikke som sådan var dårlig. Nå, men som så mange andre bryggerier har også Ørbæk andre øl til den tilstundende højtid at byde på, således f.eks. Jingle Bells Julebryg.

Af bagsideetiketten fremgår, at det er en øl i fransk/belgisk juleølstradition. Vi fortsætter med andre ord i traditionen med sødede og krydrede dark ales, formentlig baseret på en belgisk trapistgær. Af etiketten fremgår desuden, at de selv synes, deres øl er noget særligt. Udtryk som 'unik' og 'helt speciel' optræder flere gange - uden at man bliver synderligt meget klogere af det.

Ingredienslisten er lidt mere sigende: bygmalt, hvedemalt, maltet rug (er det mon det samme som rugmalt?) og havre (det plejer at give et blødt, cremet skum). Og så krydderier - ikke nærmere specificeret. Der er derfor ikke andet at gøre, end at smage på den...

Mørk brun væske, beige skum. En duft, der er overraskende lidt brødagtig, de mange korn- og malttyper taget i betragtning. Selvom duften ikke er markant, er det en meget harmonisk duft med julekrydderier som kanel, kardemomme og noget 'bagt', jeg ikke rigtigt kan identificere - måske noget kommen?

Smagen hænger også flot sammen. Igen er det krydderierne, der råder, men under dem finder man en rigtigt god bund af maltene - rugens lidt tunge, mørke noter klæder den ellers lidt sprittede smag rigtigt godt. I eftersmagen er der lidt mere kant fra spritten (7% vol.), men også en dejlig fornemmelse af at have spist brunkager og vaniljekranse.

Igen en lænestolsøl, men også en rigtigt stærk ledsager til de tunge, kødfulde, varme retter. Julefrokosten vil jeg nok holde den fra, men til and og steg er den et oplagt valg.

Ørbæk: Jingle Bells Julebryg: 8/10 på Qvistgaards ØLometer. Den er ikke spændende nok til at få mere, selvom den smager godt...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar