Jeg skulle købe en værtindegave til min mor, men lige overfor den delikatessebutik, jeg havde udvalgt mig, faldt mit blik på ølreolen i en vinhandel. Det er af og til noget tilfældigt, hvad man falder over sådanne steder rent ølmæssigt, men her så udvalget -omend småt så - dog lovende ud...
I England er der gennem århundreder blevet brygget øl på de lokale pubber, og den tradition er uden tvivl fastholdt i mange egne. Om det er tilfældet med Hall & Woodhouse Ltd. i Blandford, skal jeg ikke kunne sige, men deres retorik på flaskerne peger i retning af noget landligt, noget engelsk provins...
Det er ikke alt fra den engelske provins, der er interessant i sig selv, og således den første: Fursty Ferret, som er en gylden, let sødlig ale med noter af karamel og nogen frugtighed, men med humlen noget underspillet. Den er der dog, og øllen kan godt bruges til f.eks. kylling og milde oste.
Hvad der til gengæld klæder de engelske bryggerier er en meget detaljeret beskrivelse af farve, duft og smag i øllet, samt hele fem skalaer for bitterhed, sødme, humlethed (?), malthed (!?), og frugtighed. Og der er ingen tvivl om, at deres bedømmelse af eget bryg er godt ramt - det opdager man bagefter, når man læser bedømmelsen efter at have smagt øllet. Det vil dog nok kræve nogen træning at få et præcist billede af øllets farve, duft og smag alene på baggrund af etiketten - det er naturligvis altid bedst at smage på varerne selv!
Den anden øl, First Gold, er opkaldt efter den type humle, der er brugt her: en dværghumle, der gror i noget, der mere minder om vinstokke, end om traditionel humle. Om den også er noget så eksotisk som vildtvoksende i England, melder historien dog ikke noget om.
I følge oplysningerne på etiketten er der tale om en øl med både bitterhed og humlesmag, krydret med appelsinnoter og ristet malt - mums!
Duften er dog decideret skuffende - svag, lidt brød-/grødagtig, og smagen er også præget af en byggrød, der er brændt på, og hvor husmor har skrabet lidt for dybt i gryden...
Der er en god bitterhed, men ikke nogen særlig interessant humlekarakter. Den ristede malt er der, og det er jo nok det, der får øllet til at smage grødagtig. Med tiden - den tid, det tager at skrive denne anmeldelse - er det grødagtig blevet mindre udtalt og den ristede malt mere tydelig. Det appelsinagtige er dog ikke rigtigt til at fange...
Konceptet er godt: lokalt bryg med lokale råvarer - og at lave et 'single hop' bryg er en decideret genistreg, men resultatet er altså blevet ret ringe...
Badger: Fursty Ferret: 7/10 på Qvistgaards ØLometer.
Badger: First Gold: 6/10 på Qvistgaards ØLometer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar