Nogle gange skal man jo prøve noget andet. I Tyskland laver de rigtigt meget skrammeløl. Og så faldt jeg over en tysk røgøl - viste det sig: Tysklands måske mest kendte røgøl; jeg havde bare ikke hørt om den før. Fuldstændig syg argumentation, men den skal så prøves.
Märzen-tilnavnet signalerer, at der er tale om en lys pilsnertype. Det røgede kommer af, at de tørrer malten over åben ild - formentlig den mest oprindelige måde at gøre det på, selvom kiln-tørring har været kendt - også i Danmark - siden de første århundreder efter kristi fødsel.
Ved nærmere eftertanke kan man godt forestille sig, at det faktisk har været en noget røget affære det meste af det, fortidsdanskeren indtog, hvad enten det var grød, brød, kød eller øl (de fire gode ting med ø!). Og så er man jo nærmest forpligtet til at prøve...
Jeg kunne selvfølgelig have taget den danske Røgøl fra Hornbeer, men Schlenkerla har immervæk lavet røgøl i 800 år, så mon ikke, det er noget af det mest oprindelige, man kan komme til? I hvert fald har de en morsom lille anprisning på bagsiden af flasken, som lyder som et citat fra for adskillige århundreder siden - eller som nedfældet af én, der har fået rigeligt røg + øl indenfor vesten...
Jeg kan rigtigt godt lide røg i min whiskey og jeg kan bestemt ikke lide røg i min ost. Så må vi se, hvor i dét spektrum, denne øl lægger sig.
Farven på øllet er ingenlunde lys pilsnertype. Vi er helt over i brown ale - næsten uigennemsigtigt. Skummet er et flygtigt pilsnerskum, der ret hurtigt bruser af. Duften er klart røget - men på en behagelig måde; ikke voldsom, bedøvende, anmasende, men som en klar tone - ligesom når man lugter til sin skjorte dagen efter en tur i byen - bare på den fede måde, altså!
Ellers er der brød og kaffe i duften; nærmest lidt stoutagtigt tung. Men det er svært at fange ret mange andre nuancer for røgduften, der er ret dominerende. I smagen er øllen lækkert afbalanceret. Jo, man er ikke i tvivl om, at der er røg i. Men man kan også fornemme kaffen fra duften. Lidt mørk chokolade. Træ, måske? Hvad der er meget behageligt er, at røgsmagen ikke virker 'tilsat'. Den forekommer helt naturlig i sammenhængen - velintegreret...
Det er ikke nogen bælleøl; og lad være med at servere den til en teenage-fest - heller ikke for at være sjov; de synes bare, du er et gammelt fjols... Det er en, der kalder på mørke læderstole, måske en cigar, hvis man er til den slags. Til mad? Ja, men så skal det være noget specielt - en herremiddag med jagt og vildt som tema, måske.
Det er en alvorlig øl. Men når det er sagt, er den overraskende drikkelig. Ikke skrammeløl fra Tyskland denne gang - en tradition, det nok er værd at kende til...
Schlenkerla: Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen: 8/10 på Qvistgaards ØLometer. Den kan ikke rigtigt sammenlignes med andre øl, så derfor er karakteren mere et udtryk for, hvor godt, jeg kan lide den, ikke, hvordan den ligger i forhold til andre... Lidt ligesom Thisteds stenøl; de er i kategorier for sig...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar