lørdag den 12. maj 2012

Stronzo Brewing Co.: Blonde Ale

Den sidste tid har jeg skrevet alle indlæggene i Blogger-app'en på min iPad. Det er en iPad I, så den kan ikke multitaske. Derfor skal det meste af det, jeg vil skrive, være klar som paratviden, inden jeg går i gang.

Det kan jeg ikke i dag. Lyt bare til denne liste over ingredienser: Palemalt, Pilsnermalt, Biscuitmalt, Carapilsmalt, Chinook humle, Centennial humle, Citra humle - og så gær og vand... En sådan sammensætning - og især sådan en åbenhed om indholdet i øllen - kræver grundigere research, og så må den gode gamle foldecomputer på bordet.

Det, vi taler om her, er endnu et mesterbryg fra Stronzo i Kødbyen. Jeg har tidligere voldrost deres Golden Ale. Nu kommer turen til deres Blonde Ale - lad os se nærmere på indholdet:

Well, de første par malte kender vi jo: "Palemalt er grundlaget for pale ale og bitter og indgår i produktionen af de fleste andre britiske øl" (http://www.brygdinegenoel.dk). "Den lyseste malttype er pilsnermalten der anvendes som basismalt i produktionen af lyse lagerøl. Enzym indholdet i Pilsnermaltet er tilpas højt til at det kan kombineres med alle slags specialmalt" (http://www.glocalbeer.dk). OK, så skulle bunden være i orden.

Lad os derefter tilsætte karakter: "Biscuit malt is actually a type of roasted malt, but is roasted to a very light degree..." og: "Biscuit malt is aptly named for the biscuity flavor it imparts. It's also sometimes described as a "saltine cracker" flavor" (http://northernbrewer.blogspot.com). Jeg tænker TUC...?

"Carapils malt is similar to pilsner malt except for the added foam production, head retention, fuller body and mouth feel features" (http://www.brewshop.co.nz). OK, her har vi altså noget visuelt, noget backup til smagen. Meget fin komposition so far.

Chinook humle: "Aroma: Herbal, Smoky, Piney, Floral  Some sources said similar to Cascade. Typical Using: Bittering!  Use as an aroma hop is gaining popularity" (http://www.brew-dudes.com). Så kom der dynamik! Centennial humle: en af de tre C'er sammen med Cascade og Columbus. "Centennial is often referred to as a 'Super Cascade', since it has a strong citrus aroma" (http://en.wikipedia.org).

Og sidst: "Citra has a citrus aroma and flavor, with a heavy aroma of tropical fruits (guava, mango, tropical fruit). It is typically used as an aroma hop, but due to its high alpha % and low cohumulone content, it makes an excellent bittering hop as well" (http://en.wikipedia.org - nå ja, man skal jo ikke forsage de klassiske kilder...).

Bitterhed, citrus, tropisk frugt, pilsner fylde - jeg er helt solgt! Og kapslen sidder stadig på...

Øllet er 100% pilsnerfarvet. Skummet er knækket hvid med en god holdbarhed. Duften er fantastisk: citrus - ja, men ikke overdøvende, æbler, fyrretræ, chokolade, hasselnødder - og så alle blomsterne! En hel eng i fuldeste blomstring... Men også en god bitterhed.

Smagen er kompleks - faktisk lidt saftevand i det øjeblik, øllet passerer læberne. Derefter kommer fyrretræ, frugt, frisk og tørret, lidt chokolade og hasselnødder, syre - men slet ikke dominerende og slet ikke sur... Dette er den mest komplicerede, mest velsmagende 'pilsner' (men jo altså som overgæret ale), jeg nogensinde har smagt...

Stronzo Brewing Co.: Blonde Ale: 10/10 på Qvistgaards ØLometer! Endnu et mesterværk fra Kristian Strunge og de andre i Kødbyen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar