torsdag den 23. august 2012

Brygværket: Herlig Humle

Ja, alene navnet bliver man jo i godt humør af. Og den glade bi på etiketten, som helt øjensynligt holder af humle, gør jo ikke det hele værre...

Men hvad i alverden er nu Brygværket for noget? På etiketten står der, at øllet er brygget "for One Pint A/S af Ørbæk Bryggeri". OK - så har vi fast grund under fødderne, for Ørbæk kender man jo, og ja, øllen her er økologisk. Nå, One Pint er så et distributionsselskab, kan man læse på http://brygværket.dk. Det ved man utvivlsomt, hvis man er hjemmehørende indenfor branchen. Bag øllets komposition står Christian Skovdal Andersen, som trækker spor tilbage til Beerhere og Ølfabrikken, hvis IPA jeg holdt rigtigt meget af.

Måske er det derfor, jeg så godt kan lide Herlig Humle. Faktisk havde jeg besluttet mig for at drikke en øl her til aften. Altså ikke anmelde den - bare drikke den. Men så fik jeg løftet kapslen af, og så måtte der skrives...

Well, selvom der er tale om en velhumlet IPA, er duften ikke påtrængende. Den ER faktisk i den svage ende. Joh, man kan godt fange noter af frugt og rosmarin, måske lidt fyr... Der er også en snært af noget syrligt i duften. Rent kvalitativt er vi her på det jævne.

Men smagen - dét er en helt anden sag... Mange IPA'er dufter af meget, men smager af lidt. Det skyldes mange af de traditionelle humlers karakter som aromahumler mere end smagsgivere. Men her er det lige omvendt. Det har også noget at gøre med, hvornår i brygprocessen, man tilsætter humlen - altså hvor længe, den får lov til at koge med. Jo længere tids kogning, jo færre bl.a. æteriske olier overlever, og jo mindre vil bidraget til duften naturligt være.

Jovist - nogle vil nok karakterisere dette som en 'hverdags IPA'. Den er ikke kompliceret, anmassende, aggressiv. Den er frugtig med masser af grape, blommer, mango, milde krydderurter og middel bitterhed. Men rigtigt god eftersmag; krydderurterne bliver hængende længe i ganen.

Jo, det er nok en hverdags IPA i den forstand, at man sagtens kan have en kasse af dem stående til en hyggestund. Det er ikke en svær øl at drikke, den kræver nok ikke så meget kontemplation efterfølgende. Den er nok bare glad i låget. Lige som den lille bi, der krammer sin humle... Er vi ikke alle indimellem dér, hvor vi allerhelst bare vil kramme vores yndlingshumle og så bare nyde en stille stund?

Eller er det fordi, jeg lige har været til 3 timers høstfest på ungernes skole?

Brygværket: Herlig Humle: 9/10 på Qvistgaards ØLometer. Det sidste point var landet, hvis duften havde haft noget mere umpfh.


1 kommentar:

  1. Enig. Det er en rigtig vellykket ikke-ekstrem øl, men alligevel markeret i sin humlehed ;-)

    SvarSlet