søndag den 5. august 2012

Thisted Bryghus: Bryggerens Weisse Dunkel (for Kvickly)

Undskyld, Thisted, men sådan kan det gå, når man har for mange øl på hylden... Jeg havde overset endnu en af kandidaterne til Kvicklys øl-valg: Thisted Bryghus' Dunkel. Og så lige fra Thisted, som jeg opfatter som et af de mest respektindgydende bryggerier i det danske bryggerilandskab. Nå, men det skal der hermed rådes bod på.

En Weisse er en tysk hvedeøl. En Weisse Dunkel er stadig en tysk hvedeøl, men det mørke kommer bl.a. af, at malten blivere ristet hårdere - eller der bliver brugt mere (hårdt) ristet malt. Eller ved at koge korn og tilsætte det under mæskningen - en mere traditionel metode at frembringe mørkt øl på.

Om Thisted har benyttet sig af nogle af disse kneb ved jeg ikke, men jeg kan se af flasken, at der bl.a. er anvendt lakrids i processen, og det skulle jo nok være garant for både en mørkere farve og fyldigere smag.

Thisted Bryghus er rigtigt gode til at lave mørk øl - meget mørk øl. Således også denne, der er 100% uigennemsigtig. Er der mon en enkelt tone af brunt i alt det sorte? Jeg tror det ikke...

Skummet er porterfarvet - mørk beige - og selvom det er en pilsner, holder det en flot krone. Duften er typisk Thisted. Tung. Maltfyldt. Læder, træ, tobak. Dyster og mørk som øllen selv.

Smagen matcher duften: malt - masser af ristet malt. Lakridsen skal man imidlertid lede efter. Den kommer bagerst i ganen efter et par minutter. Hvede kan jeg slet ikke finde. Helt ærligt kunne dette lige så godt have været en porter.

I gamle dage, før mikrobryggeriernes dage, lavede Harboe en Dunkel, som vi drak en del derhjemme. En liflig, gylden pilsner med et strejf af frisk og tørret frugt. Der er naturligvis ingen sammenligning mulig mellem den og Thisteds, men det siger alligevel noget om, hvor utrolig vanskeligt det er at gå efter, hvad bryggerne kalder deres øl.

Drik Thisteds øl som en porter - ikke som en mørk pilsner. Som porter er den dog ikke himmelstormende. Dér har Thisted og andre lavet dem bedre. På den anden side: øllen er heller ikke dårlig - blot man har stillet forventningerne ind på den rette kanal.

Thisted Bryghus: Bryggerens Weisse Dunkel (for Kvickly): 7/10 på Qvistgaards ØLometer.


Og så en korrektion til det forrige indlæg: Jeg nævnte i videoen, at Randers Bryghus havde opkøbt Raasted. Det er sådan set også rigtigt. Men siden da (dvs. i maj måned i år) er Randers + Raasted gået konkurs. Nu er de så blevet opkøbt af United Beverage ApS. De lover, at Stefan Kappel - stifteren af Randers Bryghus - fortsat kommer til at spille 'en rolle'. Det bliver så spændende at følge. Læs gerne mere her: http://beerticker.dk/raasted-randers-bryghus-kobt-af-united-beverage-43986

Ingen kommentarer:

Send en kommentar