mandag den 6. august 2012

Gavnø: Ny Nordisk

Jeg har tidligere skrevet, at man meget vel kan bruge sommerferien på at lade sig overraske. Man kan også med god ret bruge den på at lade sig lokke. Det skete to gange for mig i den nys passerede sommerferie. Den ene gang var på færgen fra Tårs til Spodsbjerg, men mere herom senere. Den anden gang var på Gavnø.

Ølbrygning på Gavnø har på det seneste haft en lidt omtumlet tilværelse - jeg kan blot henvise til http://beerticker.dk/gavnoe-og-foeniks-skilles-nu-to-bryggerier-38118 - men i dag virker der til at være faldet mere ro på. I hvert fald var der meget roligt, da jeg var dernede for et par uger siden; så roligt, at jeg var den eneste kunde i butikken på det tidspunkt. Men sådan tvivler jeg meget på, der generelt er!

Gavnø Slot og slotspark er bestemt et besøg værd, både for den modne portrætinteresserede og for børnefamilierne, som Gavnø helt klart prøver at fange med 'skattejagt' og piratlegeplads - alt i alt et par fornøjelige timer.

I slotsbryggeriet blev jeg betjent af brygmesteren selv, Mogens Damm, som bl.a. er kendt fra det hedengangne Bov Bryg, hvis bryganlæg som nævnt i Beerticker-artiklen delvist er genopført på Gavnø - efter vistnok først at være blevet opkøbt af Fønix, som siden flyttede til Næstved og bryggede på noget helt tredje?!? Ja-ja, hvis bare de selv kan finde ud af det...

Mogens fortalte lidt om forskellige ristninger af korn til malt, som han havde stående fremme - bl.a. det faktum at der i Tyskland produceres store mængder af ristet, umaltet korn til f.eks. stouttyper i bl.a. Danmark, som de ikke selv må bruge i Tyskland, da det tyske Reinheitsgebot tilsiger, at al kornet skal være maltet. Derfor kan de ikke lave  stout men kun swartzbier...

Om bryganlægget fortalte han i øvrigt, at der er tale om et oprindeligt tjekkisk anlæg, der blev flyttet til en bar i USA, hvor det fungerede som 'bar brewery', inden Mogens selv tog til staterne for at hente anlægget til Bylderup Bov - og nu så altså til Gavnø ved Næstved.

Min videre ferie gik til gode venner og en campingplads, og ved den lejlighed var det slet ikke ueffent at have en Gavnø Sixpack med sig. Jeg var dog på intet tidspunkt i nærheden af at kunne give en sanddruelig anmeldelse af de øl, jeg drak deraf, så det må blive ved anden lejlighed, men så her i dag faldt jeg over denne sjove sag i Irma: Gavnø Ny Nordisk...

Nu er der efter min mening rigtigt meget pop og pladder i 'Ny Nordisk'. Noma gør det rigtigt godt med at minde os om, at vi har et fantastisk spisekammer lige uden for døren her i det kolde nord, men nu skal alting være Nyt Nordisk, og så er det, der går lidt inflation i det hele. Og når man læser på lektien om Gavnøs øl, kan man godt få den tanke, at der her er tale om PR frem for egentlig velovervejet fornyelse af noget genuint nordisk.

Øllet er f.eks. lavet på 'to forskellige danske bygmalte'. Nu er byg jo i sig selv ikke specielt nordisk, og så vidt, den gode Mogens fortalte mig, er der kun to malterier i Danmark for tiden, Fuglsang og DMG ved Ørslev, mens man her kan læse, at der (i hvert fald indtil Per Kølster flyttede fra Camilla Plum på Fuglebjerggård) også fandtes to små. Hvad det danske i 'to forskellige danske bygmalte' så sigter til, kan det være lidt svært at gennemskue.

Dertil kommer 'dansk høstet humle'. Jo-jo. Der dyrkes da godt nok humle i Danmark - bl.a. i øvrigt på ovennævnte Fuglebjerggård, med mindre, Camilla da har nedlagt humlehaven, nu hvor ølproduktionen er flyttet til Krogerup!? - men er det nu pludseligt blevet noget 'nyt nordisk'? Og så er der 'vand fra kilden på Gavnø' - 'nyt nordisk'? Jeg spørger bare...

Nå, det kan jo være, det er smagen, der er 'nordisk' i sin karakter. Stringent som de endeløse svenske fyrreskove, frisk som det rene, kolde smeltevand i de norske fjelde, lys som en dansk sensommeraften. Eller en uskøn blanding af Surströmming, Müseost og Surkål, måske?

Der står på Gavnø Slotsbryggeris hjemmeside, at Ny Nordisk skal nydes 'godt afkølet'. Jo, det er man da bestemt blevet i indeværende sommer, men alle, der kender mig, ved, at det kunne jeg ikke drømme om at gøre ved en øl (andet end min egen Mr. Beer, der altså smager af mindre på den måde, og derfor ikke minder så meget om svensk cider...). Så derfor: stuetemperatur!

Øllet er helt pilsnergult (da jeg var ung, kaldte vi det noget andet, men lad det nu ligge...), og skummet er æggeskal (ja, i dag er de jo alle brune, men altså: knækket hvid). Duften er mild med et let strejf af humle. Man får også en sjov forudanelse om, at brygget vil være syrligt. Og så er der ikke mere at sige om den duft...

Smagen er sjovt nok lidt sødlig. Men 'fyldig aromatisk karakter', som de skriver på etiketten? Mnjah, måske nok i forhold til en anonym industripilsner, men ikke i forhold til så meget andet mikrobryg. Tag dog ikke fejl: man er slet ikke i tvivl om, at vi her har fat i et 'mikrobryg'. Der er en identitet i øllen, der ikke findes i industriprodukterne. Det er blot en noget udflydende identitet... Og syre er der ikke meget af...

Det er for mig en lidt uspændende øl. Uden at mene det nedsættende om hverken kvinder eller øllet her, kunne man nok kalde det en 'dameøl'. Eller en tørstslukker på terrassen efter en hård dag i trædemøllen. Som sådan 'sælger' Gavnø den også. Men 'Ny Nordisk'? Det kan jeg altså ikke finde...

Gavnø: Ny Nordisk: 7/10 på Qvistgaards ØLometer.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar