onsdag den 14. november 2012

Bryggerigaarden: Original Julebryg

Yummi! Jeg elsker koriander - og så er der endda et bryggeri, der har puttet det i øllen sammen med andre rare sager som humle, bygmalt og Cassonadesukker, en belgisk urafineret sukker. Sammen med en alkoholstyrke på 7,5 % vol. er der her lagt op til en ordentlig julebamse af en belgisk dubbel-inspireret øl. Og hvem er nu det - som til og med smykker sig med prædikatet "Dansk Håndbryg" og et 'stempel', der siger "ægte dansk mikrobryg"?

Jo, det er ret morsomt: når man troskyldigt følger www.bryggerigaarden.dk (prøv selv!), så havner man lige inde på hjemmesiden for ... Vejle Bryghus! Forklaringen kommer, når man graver lidt i historien (bogstaveligt talt...):

"Bryggerigaarden er fællesbetegnelsen for et bredt udsnit af vejles førende restaurationer. Nogle har eksisteret i mange år, mens andre er helt nye. SevenOaks, Krokowski/Lipstick, Den Knæhøje Bar, Natgrillen, Tortilla Flats, Vejle Bryghus, Remouladen og The Lodge, danner tilsammen navnet Bryggerigaarden."

Nå, så er det ikke helt så eksotisk alligevel. Jeg mener: "Remouladen"!? Og "Natgrillen"!? Hvad skal man snart forvente...?

OK, over til øllen: Mørk ravfarvet øl og beige, ret flygtigt skum. Duften er ikke markant, men det, der er af den, er dejlig humlet; nogle gode olier smører indersiden af næseborene! Smagen er klart til den sødlige side; der er ikke sparet på sukkeret. Der er som ventet også en god skarphed fra nok især alkoholen, men jeg bilder mig også ind, at der er noget humlet bitterhed.

Smagen er ikke kompleks, men kantet, grænsende til det sprittede - sammen med det sukkersøde. Korianderne kan jeg desværre ikke rigtigt finde. Måske lidt 'grønt' i eftersmagen, hvis man virkelig smasker igennem? Hvilket de færreste nok gør til en julefrokost.

Apropos - kan denne øl bruges på et julebord? Jeg ville klart servere den til noget fedtet stegemad, f.eks. flæskesteg, stegt flæsk med løg og æbler eller revelsben. Den vil fint kunne opløse fedtet i maden og samtidig bane sig vej med en sukkersødhed, der kan passe meget godt til f.eks. en marinade til benene eller en let sukret rødkål - for ikke at tale om de brunede kartofler. Men selve julefrokosten ville jeg nok holde den fra.

Bryggerigaarden: Original Julebryg: 8/10 på Qvistgaards ØLometer. Det er en udmærket øl, dog mangler den altså lidt karakter (og koriander)... Men godt gået af Remouladen og de andre i Vejle. I øvrigt synes det at fremgå, at Restaurant Remouladen er et nydeligt sted, der godt kan lave mad, når man kigger nærmere efter på Bryggerigaardens (aka. Vejle Bryghus') hjemmeside...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar